Lekce 2

Detoxikace tlustého střeva

„Než začneme s jakoukoli účinnou léčbou, musíme se neprve postarat o střeva”.

Dr. Bernard Jensen

Kde vlastně začít?

Pro správné fungování našeho organismu, potřebuje náš systém určité látky, které pokládáme za velmi nezbytné vitamíny, minerální látky, stopové prvky. Možná tomu nevěnujeme velkou pozornost, protože si myslíme, že vitamínů a minerálních látek máme dostatek a to že se nějakým způsobem stravujeme máme dostatek těchto nezbytných látek. Ale ono to tak ve skutečnosti není, vstupuji do toho totiž dva faktory.

První faktor je že půda už je vyčerpaná obrovským množstvím lidí, které na zeměkouli nikdy nežilo a vyčerpává půdu tím, že jí nutí, aby uživila tuto obrovskou masu lidí. Takže ne vždycky naše jídlo obsahuje, všechno to co by obsahovat mělo a něco se také ztrácí při průmyslovém zpracování což je běžná příprava jídla pro většinu populace.

Druhý faktor jsou střevní toxinyporucha střevního mikrobiomu, nebo-li střevní dismikrobie. To vede k tomu, že střevo propouští látky, které by nemělo a nevstřebává některé látky, které by vstřebávat mělo. Jmenuje se to syndrom propustného střeva.

Proces vstřebávání minerálních látek a stopových prvků je velmi složitá záležitost. Naše střevo by nemělo být cedník, že by jím protékaly tyto látky sem a tam, ale musí být složitým způsobem přes střevní stěnu přenášeny. A právě při střevní dismikrobii dochází k poruše přenosu těchto látek a tím se do našeho organismu nedostávají látky, které by se tam dostat měli.

A pak najednou člověk může trpět nedostatkem vitamínu skupiny B, které se do těla nedostanou i když v jídle jsou. Může trpět také nedostatkem vitamínu C, minerálních látek jako je hořčík, vápník. Tím že naše tělo nedostává dostatek těchto látek - to vede k poruchám činnosti buněk, k poruchám přenosu informace v nervovém systému. Toto je docela běžný jev, na který samozřejmě lidé reaguji tím, že užívají potravinové doplňky, ale to nebývá ta optimální cesta, protože za prvé tyto potravinové doplňky velmi často bývají, jak chemicky vytvořené, jsou tam přidané různé látky, které zrovna nejsou příznivé pro organismus a také proto, že právě také nedochází ke vstřebávání těchto látek kvůli obecně rozšířené střevní dysmikrobie a to samé platí i u stopových prvků, které jsou naprosto nezbytné.

To vede k toxickým poruchám v našem těle. Protože tyto detoxikační procesy jsou závislé na těchto látkách. 

Střevní dysmikrobie je porucha střevního mikrobiomu. Vůbec netušíme, že bychom mohly nosit ve svém těle časovanou bombu, která nás v životě ovlivňuje. Tento problém se intenzivně zkoumá na světových vědeckých pracovištích a je nepochybné že má tento stav vliv i na lidskou psychiku.

Existují myši, které nemají ve svých střevech žádné mikroby, jsou to speciálně vypěstované kmeny a jestliže takovouhle myš zamoříme špatnými mikroby a dáme jí na vyvýšené místo, tak ona se bude bát skočit. Když vezmeme myš, která bude mít zdraví střevní mikrobiom, tak ona okamžitě z toho místa skočí, je velmi zásadní rozdíl, mezi  mezitím jaký má mikrobiom, jaké má chování. Přeneseme to do lidského chování, tak víme, že jedním z největších lidských psychických problémů je úzkost. Je to úzkost nerozhodnost a souvisí s tím i deprese a jiné faktory. To vše může ovliňovat náš střevní mikrobiom. 

Nepochybně víme že tyto psychické stavy ovlivňují fyzické stavy. Říká se tomu psychosomatika a nebo jednotný organismus, kde vlastně nerozlišujeme přesně co zavinila psychika a co je tělesného původu, takže mi dneska bezpečně víme, že řada psychických stavů souvisí se stavem střevního mikrobiomu. 

Pokud se začteme do studijí o psychickém stavu obyvatelstva pak vidíme že počet psychiatrů nestačí, množství léků na psychické poruchy, antidepresiva extrémně stoupá, užívají je již děti školou povinné a to už zcela běžně. Mluví se o jedné třetině lidí - vidíme, že jakoby psychický stav člověka se zhoršuje. 

O střevě se hovoří jako o druhém mozku, látky které se vyrábějí ve střevech  mají velké působení na i mozek. Bohužel málo se hovoří o tomto propojení. Vyplatí se věnovat úsilí detoxikaci  i úsilí udržování tohoto stavu, protože i nálady člověka včetně jeho kondice se řídí podle toho jaká je kondice ve střevech.

Udržování stavu není zcela jednoduché, protože ví se zcela jistě, že obsah vlákniny tak zvané rozpustné vlákniny je velmi rozhodující pro stav mikroorganismu ve střevech.  A jestliže máme dost této rozpustné vlákniny, tak mikroorganismy se dobře množí a pomáhájí udržovat ideální rovnováhu ve střevech.  Ne nějaké laktobacily a bifidobakterie.  Takže mezi takové látky patří pektin nacházející se v jablku nebo linolin nacházející se v jiných typech ovoce, nejvíc je v topinamburu. Těchto  prebiotik je daleko  větší řada a je důležité, abychom je pravidelně zařazovali do své stravy - jsou to luštěniny, čočka, hrách, cizrna a vše co je v tvorbě kvašení takže  kimchi, kvašené zelí. Tohle stačí na oživení střevní mikroflóry, tím poruchu nenapravíme, to nelze to má jiné příčiny, ale když už je porucha napravena, tak udržíme jejich kvalitu a podporujeme růst mikrobiomu.

Než se pustíme do očisty střeva, musíme nejprve opravit mikroprocesor v mozku

↓↓↓