Síla jara

„Sklizeň celého roku závisí na jaře, kdy se seje.“

Dánské přísloví

Masopust v Postřekově

§

Karneval v Riu

Foceno ve stejný den, syn ve vsi, dcera v Riu. U nás v Postřekově máme nádhernou čtyřdenní tradici, nejen v maskách, ale i v krojích. A po masopustu, začneme půstovat:-), ale ne všichni.

Základní definici tradičního masopustu zná snad každý.

Masopust je třídenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů, má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Půst navazuje na dobu veselí, masopustního jídla a pití, je to přechod od rozverného života k rozjímání a vnitřnímu klidu.

Za tradiční jarní půst nemohla chudoba a nedostatek, ale moudrost našich předků. Tradice, které byly spojovány se strádáním a odříkáním, měly svůj význam. Jarní půst má dávnou tradici, jde ruku v ruce s cykly přírody, naším tělem i duší. Tradice je to prastará sahající daleko do předkřesťanských dob. O půstu se nesměli zpívat světské písně, nesmělo se tančit a muzicírovat – to se považovalo za hřích.

Pomalu s koncem půstu končil i čas zimního odpočívání a nastával čas práce a jarních příprav na orbu, setí a co bylo třeba.

Poslední neděle půstu se nesly ve jménu příprav na jaro a důležitých oslav Velikonoc a jara.

Restart metabolismu

Proč si vlastně lidé na tak dlouhou dobu upírali dobré jídlo a pití?

Naši předkové se tehdy cítili mnohem více než my spojení s přírodou. Příroda stanovila jasná pravidla: na zimu vše odkvete, dny se zkrátí a zemi pokryje sníh, na jaře se pak vše postupně vrátí do normálu. Obyvatelům krajiny tak nezbude, než se na zimu pořádně předzásobit, tedy naládovat do těla co nejvíce energie, aby mrazové dny ve zdraví přežili. Jakmile zlý čas pomine, metabolismus je třeba restartovat. Činíme tak pohybem venku, dýcháním a konečně i stravou – která ale musí být zdravá a střídmá.

 Naše těla stále ctí posvátné zákony přírody a právě na jaře zaznamenáváme nejvyšší aktivitu jater. Fungují na plné obrátky, aby odstranila z těla nepotřebné zásoby a škodliviny. K bezvadnému výkonu jater a žlučníku je zapotřebí konzumace stravy lehké a zdravé. 

40 dní se zdravou stravou? Žádný problém.

Není vůbec ke škodě, když k jaru nasadíte „půst“. A neznamená to, že se musíte zcela zříci potravy. Po vzoru našich předků  se spíše zamyslete nad svým jídelníčkem. Odbourejte z něj uzeniny, smažená jídla  a sladkosti. Naopak nasaďte více zeleniny, ovoce, zakysané mléčné výrobky a celozrnné výrobky. Objevujte kouzlo léčivých bylin, ať už v podobě detoxikačních směsí, nebo léčivých čajů. Naopak se vystříhejte pokrmů z fastfoodových restaurací, sladkostí a slaných dobrůtek.

Těch čtyřicet dní to určitě vydržíte!  

Čtyřicetidenní půst neznamená hladovění.

Po fyzické stránce se nám otevírá každé jaro příležitost očistit tělo a vytříbit jídelníček, vypozorovat které potraviny našemu tělu vyhovují a které nikoliv. Po duševní stránce pak urovnat si myšlenky, srovnat se a vytvořit plán na následující rok. Je však třeba toto dělat vědomě.

Pro tělo je  postní období časem očisty. V tomto období příroda naprosto přirozeně tělu nastartuje očistu všech orgánů s důrazem na játra a ledviny. Je dobré v tomto období tělu ulehčit, neboť nám pak dává prostor pro lepší a snazší rozjímání.

Jak to udělat?

  • Během půstu by se mělo abstinovat, nejíst maso, ryby, vajíčka, mléčné produkty, pšenici, sladkosti a měli bychom omezit i smažené jídlo. Jednoduše řečeno jíst lehčeji stravitelné jídlo, aby mělo tělo šanci zbavit se odpadu. Je to období jarní očisty a detoxu. Je nutno poznamenat, že velikonoční půst rozhodně není dieta.

  • Zařadit bychom do jídelníčku měli tzv. zelené potraviny a teplou stravu, luštěniny, jáhly, pohanku, brokolici, polévky, kopřivy, pampelišky, klíčky, kapustu, jaterní čaje atd. Játra můžeme podpořit kyselou chutí jablečným octem či kvašenou zeleninou. Po ukončení dlouhodobějšího půstu není vhodné okamžitě přejít na normální stravu. Pokud se chcete nechat inspirovat nahlédněte pro trochu inspirace s recepty

  • Snažíme se nekupovat dovozovou zeleninu a ovoce.  Prospěje nám naše tradičně dostupná zelenina v našich zeměpisných podmínkách. Zelenina, která se dá uchovat přes zimu ve sklepích, ideálně česká, takže převážně kořenová, zelí, brambory, kadeřávek a další. Z ovoce pak zejména jablka. Ideální je kysané zelí a i jiná kvašená zelenina, která obsahuje mnoho prospěšných látek z mléčného kvašení.

  • Dětem můžeme také vařit očistná jídla, ale dbáme na nutriční hodnoty, které ke svému zdravému vývoji potřebují, a nesnižujeme jim porce. Kupříkladu luštěniny přirozeně obsahují mnoho bílkovin podobně jako hlíva ústřičná. U malých dětí nevynecháváme maso, je důležité pro jejich vývoj.

  • Chce-li dodržet tradici půstu i člověk nemocný, může. Dobře však zváží, čeho se vzdá, aby svému tělu neublížil. Popřípadě se poradí s lékařem.

I zdravý člověk bude při svém postním počínání naslouchat svému tělu a pozorovat jej, jak na které potraviny reaguje. Nepleťme si však abstinenční příznaky s tím co tělu nesedí. Děje se tak hlavně u vynechání kofeinu, cukru a většího množství sacharidů. Cukr je pro naše tělo opravdu jako droga. Za 14dní se však tělo srovná do normálu.

Ke zdravému půstu patří i očista duše. Když čistíme tělo, tak zároveň i duševní zdraví. Jedno bez druhého nejde. Postní období pro nás po duševní stránce znamená oproštění se od všeho nepodstatného, ztišení se, soustředění, usebrání, rozjímání i třeba čas na modlitbu.

V půstu jde o to vystoupit ze všedního koloběhu života, snažit se hledat podstatné věci, nenechávat se vláčet tím co chceme, ale pozorovat to, co opravdu potřebujeme. Odložit vše zbytečné a přebytečné a postupně zkoumat zdali třeba nežijeme nad poměry, nemáme nějakou závislost nebo jestli nás hmota příliš neodvádí od reality a sebe sama. Uvědomit si také jestli nemanipulujeme nebo nejsme manipulování a tak dále. Témat, nad kterými můžeme v tento čas rozjímat je mnoho a je na každém z nás, co si kdo vybere a jak letošní půst pojme.

Hledání a nalezení toho, co nám prospívá i toho co prospívá ostatním. Nicméně největší cvičení pro nás o půstu je poslušnost sama k sobě a tím pílení pevné vůle, která je nám třeba celoročně.

Když budeme držet půst a nezměníme myšlení, z postu bude trápení, z očistného období bude „trýznění“ těla, a duše může reagovat až depresí. Naopak, pokud svou mysl nasměrujete správným směrem a neulehčíme tělu tím, co přijímáme za potravu, zjistíme, že se nemůžeme pořádně dostat sami k sobě a něco je špatně. Jedno bez druhého prostě nejde.

Je na každém z nás, zda-li budeme půst dodržovat, a jak přísný si jej naordinujeme.

Na detoxikaci jater je možná mechanická očista

Podpořte své tělo správnými tuky

  • Lněný olej
  • Ostropestřecový olej
  • Kokosový tuk
  • Sádlo
  • Máslo

Olejovo-bílkovinová strava

ÚŽASNÁ KUCHAŘKA A UČEBNICE 

Jak na cílenou detoxikaci okruhu jater a žlučníku?

Bylinky na podporu funkce jater

  • Ostropestřec mariánský
  • Tinktura z kořene rybízu černého
  • Jalovec obecný
  • Šalvěj lékařská
  • Benedikt lékařský
  • Hořec a zeměžluč
  • Vachta trojlistá
  • Pýr plazivý
  • Smetánka lékařská

Kde pořídíte:

  • oleje a knihu www.dejsiolej.cz
  • nebo www.missiva.cz
  • Helenka Cmurová www.rakovina-komplexni-poradenstvi.cz