RECEPTY na jarní půst

... ať  Vám nedochází inspirace

Kanárské MOJO

Omáčky mojo pochází z Kanárských ostrovů. Mezi hlavní ingredience patří zelená či červená paprika, česnek, olej, ocet a sůl.

CO na to ...

  • 1 paprika  /červená nebo zelená/            
  • 1 – 2 sušená rajčata                                 
  •  konopná semínka
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl
  •  černý mletý pepř
  • 1 čajovou lžičku uzené papriky
  • chilli /nemusí být/
  • 1 lžička citronové šťávy nebo vinného octa
  • 1 lžička koriandru nebo česneku
  • 1/2 lžičky kmínu
  • libovolné množství menších brambor

JAK na to ...

Papriku omyjeme a se sušenými rajčaty nakrájíme nahrubo.

Smícháme konopná semínka, olivový olej, koření, citronovou šťávu, nasekaný koriandr nebo česnek s předchozími ingrediencemi a promícháme.

Podáváme s bramborem, hummusem, rýží nebo jako pomazánku.

Skvělá polévka

z červené čočky

/recept  pani Jarmily/

CO na to ...

  • ½ šálku červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovku rajčatového pyré /nebo krájená rajčata/
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý /nebo sušený/ koriandr

JAK na to ...

1/2 šálku červené čočky  uvaříme 15 minut v neosolené vodě.

Mezitím na pánvi zpěníme cibulku a přidáme 2 postrouhané mrkve. Restujeme 3 minuty, pak přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 plechovku rajčatového pyré nebo krájená rajčata, zeleninový vývar, uvařenou čočku, osolíme, opepříme, přidáme čerstvý nebo sušený koriandr a vaříme dalších cca 20 minut.

A je hotovo! Dobrou chuť!

Banánovo

– špenátové smoothie

Smoothie není drink, ale plnohodnotné jídlo. Může představovat výživnou snídani, svačinu,
nebo večeři.

CO na to ...

  • zralé banány
  •  jablko nebo mango
  • hrst špenátových listů nebo mangoldu
  • lžička lněných semínek
  • ½ ČL kokosového oleje
  • 100 ml jablečné nebo pomerančové šťávy /dle chuti/
  • 100 ml vody

JAK na to ...

Nejprve potřebujeme rozemlít lněné semínko.

Potom přidáme všechny ostatní ingredience, zalijeme vodou a rozmixujeme do hladka.

DALMATINSKÁ rýže

/recept  Dr. Johanny Budwig z knihy Velká kuchářka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy od Lothar Hirneise /

CO na to ...

  • 1 šálek rýže a 1 šálek vody
  • 2 stroužky česneku a 2 lžíce oleoluxu /nebo kokosový tuk/
  • ½ čajové lžičky bylinkové soli
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • ½ čajové lžičky pepře

JAK na to ...

Na pánvi rozpustíme oleolux /nebo kokosový tuk/, ihned přidáme česnek, sůl, pepř, papriku a nakonec celozrnnou rýži. Za stálého míchání dřevenou vařečkou rýži maximálně 1/2 minuty ohříváme. Pak zalijeme vroucí vodou.

Za několik minut je rýže již skoro měkká, takže pánev odstavíme a rýži necháme ještě dojít.

Salát TABBOULEH

CO na to ...

  • 70 g petrželka (zbavená stonků)
  • 60 g bulgur /nebo ječné kroupy/
  • 4 ks cherry rajče
  • 3 ks sušená rajče
  • 1/4 salátová okurka
  • 1 jarní cibulka
  • 1 šalotka
  • panenský olivový olej
  • šťáva z 1/2 citronu (1/2 PL ocet z granátového jablka)
  • 1/4 ČL skořice
  • čerstvá máta
  • mořská sůl
  • čerstvý mletý pepř

JAK na to ...

Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, přidáme kapku oleje, trochu soli a vaříme  2 minuty. Potom přikryjeme poklicí, zabalíme do utěrky a necháme 15 - 20 minut dojít.

Cibulku, šalotku a nať nakrájíme najemno. Sušená i čerstvá rajčata spolu s oloupanou okurkou nasekáme na malé kousky. Vše promícháme spolu s hotovým bulgurem.
 
Přidáme olej, citrónovou šťávu, ocet z granátového jablka (můžeme i vynechat nebo nahradit balsamicem), koření, nasekanou mátu (maximálně 1 větvička) a podle chuti dosolíme.

Tabbouleh můžeme podávat ještě teplý, ale výborný je i po odležení v chladničce.

RAJČATOVÁ rýže

na indický způsob

CO na to ...

  • 2 šálky celozrnné rýže a  4 šálky vody
  • 1 šálek mletého kokosu
  • 1 veľká cibule
  • špetka tabasca
  • špetka černého pepře
  • špetka červeného pepře
  • 500 g rajčat
  • 1 lžíce curry
  • 2 - 3 lžíce lněného oleje
  • 1 lžice dýňového oleje
  • mořská sůl

JAK na to ...

Rýži s vodou přivedeme za nízké teploty k mírnému varu.

Když je rýže ještě sypká, ale skoro dovařená, přidáme do ní mletý kokos, jemně nakrájenou cibulku, pepř, na drobno nakrájená rajčata a curry.

Necháme ještě  5 -10 minut dále vařit. Těsne před podáváním vmícháme oba druhy oleje.
 

Krémová žampionová polévka

CO na to ...

  • 2 lžíce avokádového oleje
  • 4 hrnky nakrájených žampionů
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • mořská sůl

JAK na to ...

Na avokádovém oleji orestujeme žampiony, šalotku a česnek /přibližně 10 minut - dokud houby nezměknou/.

Přidáme vývar, tymián, bobkový list a lžičku mořské soli. Přikryjeme poklicí a necháme povařit 20-30 minut.

Vytáhneme bobkový list a vmícháme kokosové mléko. Tyčovým mixérem polévku vyšleháme dohladka a máme hotovo.

Slunečnicové PESTO

Lahodné pesto se hodí výborně jako příloha

CO na to ...

  • klíčky slunečnice

  • 50 g slunečnicových semínek

  • 1 sušené rajče

  • 2 - 3 lžíce olivového oleje

  • mořská sůl

  • černý mletý pepř

  • paprika mletá

  • 1 stroužek česneku podle chuti

  • 1 lžička citronové šťávy

JAK na to ...

Připraveno bleskově, jednoduše, chutně.

Do mixéru vložíme slunečnicové klíčky, semínka, rajče, česnek, sůl, pepř, papriku a citrónovou šťávu.

Během mixování přiléváme olivový olej.

Mixér vypneme ve chvíli, kdy bude směs už dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousíčky (nebude z ní úplná kaše).

Hotové pesto skladujeme v lednici, nejdéle však jeden týden.

Veganské PARMIGIANA di Melanzane

Parmigiana nebo lilkový parmazán, je italské jídlo vyrobené ze smaženého, ​​nakrájeného lilku vrstveného se sýrem a rajčatovou omáčkou a poté zapečené.

CO na to ...

  • 2 – 3 lilky

  • mořská sůl

  • 1 - 2 lžíce olivového oleje

Omáčka:

  • tymián

  • oregano

  • 5 - 6 oliv

  • 1 sklenice rajčat

  • 1 - 2 lžíce olivového oleje

  • mořská sůl

  • pepř

  • 1 lžička rajčatového protlaku

Veganský parmazán:

  • 50 g kešu oříšků, mandlí nebo piniových oříšků

  • 3 lžičky drožďových vloček

  • mořská sůl

JAK na to ...

Lilek nakrájíme na plátky silné cca 1 cm, osolíme a necháme asi 30 minut odležet.

Poté je dáme na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací mísy a pečeme v troubě při 120 °C asi 30 - 45 minut, dokud nejsou téměř měkké. Poté pokapneme olivovým olejem.

Na omáčku omyjeme bylinky, osušíme a nasekáme nadrobno. Olivy nakrájíme na kostičky a smícháme s bylinkami, rajčaty, olivovým olejem, solí, pepřem a rajčatovým protlakem. To celé rozetřeme na lilky a pečeme dalších 10 minut při 200 °C.

Na veganský parmazán krátce dáme všechny ingredience do mixéru a těsně před podáváním nalijeme na lilky.

BROKOLICOVÉ KARBANÁTKY

CO na to ...

  • 1/2 ks brokolice
  • 1 ks cibule
  • 3-5 PL chia semínka
  • 1dl voda
  • sůl
  • mletý pepř
  • petrželka

JAK na to ...

Očištěnou brokolici rozebereme na růžičky a rozmixujeme (nemusí to být úplně dohladka).

Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, chia semínka, ochutíme pepřem, solí a přidáme asi 1dl vody.

Směs necháme odstát asi 15 minut, mezitím semínka nabobtná a masa bude kompaktní.

Poté pomocí dlaní formujeme karbanátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme při 180 - 200 °C cca 25 minut.

Mini brokolicové pizzy se středomořskou polevou

CO na to ...

Těsto:

  • 1 brokolice (cca 500 g)
  • 100 g kešu oříšků, mandlí nebo slunečnicových semínek
  • 2 lžíce bramborové mouky
  • 1 lžíce chia semínek
  • mořská sůl
  • pepř
  • paprika mletá
  • 1 - 2 vejce dle libosti

Omáčka:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml rajčatové passata
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • pepř
  • tymián

JAK na to ...

Jako základ rozděláme brokolici na růžičky a spolu se semínky je nahrubo nasekáme (např. v mixéru). Poté smícháme s bramborovou moukou, chia semínky a kořením a necháme nabobtnat. Těsto musí být tuhé a tvárné, v opačném případě přidejte trochu chia semínek nebo 1 – 2 vajec na spojení.

Poté z těsta tvoříme malé placky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme při 180 °C cca 200 minut.

Mezitím si oloupeme cibuli na omáčku, nakrájíme nadrobno a na pánvi nasucho orestujeme. Česnek také oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme s cibulí.

Přidáme rajčatový protlak s rajčatovou passatu a necháme provařit. Dochutíme olivovým olejem a kořením.

Omáčku rozetřete na upečené základy pizzy a pečte dalších 10 minut. Poté obložte plátky rajčat, (veganskou) zakysanou smetanou, pestem, mozzarellou nebo jinými ingrediencemi dle vlastního výběru a dejte do trouby na dalších 5 minut.

Kurkuma LATTE

,,Zlaté mléko" s nádherně kořeněnou kurkumou a příjemnou ostrostí je vhodnou alternativou místo kávy.

CO na to ...

  • 250 ml neslazeného rostlinného mléka, pokud možno rostlinného (mandlové, kokosové, rýžové mléko)
  • 1 čajová lžička kurkumy nebo sklenice organické šťávy z kurkumy
  • koření (např. vanilka, skořice, kardamom…)
  • špetka mletého pepře
  • 1 malý kousek čerstvého strouhaného zázvoru, nebo 1/2 čajové lžičky zázvorového prášku
  •  1 čajová lžička medu nebo agávoveho sirupu

 

 

JAK na to ...

Napěňte rostlinné mléko.

Opatrně promícháme s kurkumovou šťávou, kořením a pepřem.

Pokud máte rádi, přidejte zázvorovou šťávu s citronem a oslaďte medem nebo agávovým sirupem.

Dýňové SOTÉ s kari

CO na to ...

  • 250 g dýně Hokkaido
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor
  • 2 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce červené kari pasty /nebo kari koření/
  • 250 ml kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 1 - 2 chilli papriky /nemusí být/
  • ½  šťávy z limetky /na dochucení/
    čerstvý /nebo sušený/ koriandr

JAK na to ...

Dýni omyjeme, oloupeme, překrojíme na polovinu, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky.

V hrnci na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájený česnek. Poté přidáme nastrouhaný kousek zázvoru, dýni a červenou kari pastu. Osolíme, okořeníme a dobře zamícháme.

Restujeme 2 - 3 minuty, pak přilijeme cca 1 dcl vody a přidáme nakrájenou papriku a rajčata.

Dýni přikryjeme a necháme dusit 10 - 15 minut, přičemž ji občas promícháme. Nakonec přilijeme kosové mléko a dochutime chilli paprikou a šťavou z limetky.

Podáváme s uvařenou rýží a pokud máte čerstvou koriandrovou nať, můžete jí soté posypat.

Jarní polévka

z medvědího česneku

CO na to ...

  • 250 g čerstvého medvědího česneku
  • 1 brokolice
  • 3 brambory
  • 1 - 2 šalotky
  • 1 bio zeleninový bujon
  • 100 ml sójové smetany
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • na ozdobu: oblíbená semínka nebo klíčky

JAK na to ...

Do hrnce nalijeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, brokolici a minutku je osmahneme.

Přilijeme vodu, přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, zeleninový bujon a sůl. Vaříme asi 12-15 minut.

Na konec přilijeme smetanu, přidáme nakrájený medvědí česnek, minutu povaříme a polévku rozmixujeme ponorným mixérem.

Polévku podávejte posypanou semínky, klíčky a trochou medvědího česneku.

PESTO z medvědího česneku

CO na to ...

  • cca 150 g medvědího česneku
  • 70 g piniových ořechů / nebo bio kešu ořechů/
  • cca 30 ml olivového oleje
  • šťáva z  ½  bio citronu
  • špetka mořské soli

JAK na to ...

Umytý medvědí česnek a piniové ořechy spolu rozmixujeme na jemno.

Přilijeme olivový olej, šťávu z citrónu, přidáme špetku soli a promícháme.

Skladujeme nejlépe ve skleněné dóze několik dní v chladničce. Pesto se výborně hodí k celozrnnému pečivu, těstovinám nebo k uvařeným bramborám.

Chili sin Carne

Chili sin Carne znamená "Chili bez masa" - ohnivý, bohatý guláš neobsahuje žádné živočišné produkty.

CO na to ...

  • slunečnicová semínka
  • 2 - 3 mrkve
  • 3 brambory
  • 1 papriku nebo chilli papričku (dle chuti a vaší snášenlivosti)
  • 50 gramů pórku
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 sklenice rajčat
  • mořská sůl
  • pepř
  • 1 sklenice fazolí
  • kokosový olej
  • trochu citronové šťávy

JAK na to ...

Slunečnicová semínka orestujeme na pánvi bez oleje, pak vyjmeme z pánve a dáme stranou.

Mrkev a brambory oloupeme, papriky omyjeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Pórek omyjeme a nakrájíme na jemné kroužky. Cibuli   a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Na troše kokosového oleje osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přidáme česnek, kolečka pórku, nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.

Vsypeme rajčata, ochutíme vším kořením a dusíme doměkka, dokud nejsou brambory měkké, ale mrkev stále lehce al dente.

Poté přidáme fazolky a na kostičky nakrájenou papriku nebo chilli papričku a opět dusíme doměkka, aby papriky měly stále kousatelnost.

Těsně před podáváním přidejte opražená slunečnicová semínka a znovu dochuťte citronovou šťávou a kořením.Pokud máte rádi krémové, můžete přidat  lžici mandlového másla.

Podávejte bohatě se semínky černého kmínu anebo s klíčky ředkvičky.

Banánové placičky

CO na to ...

  • 2 banány
  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 2 lžičky vody
  • špetka vanilky
  • špetka skořice
  • špetka soli

JAK na to ...

Připraveno bleskově, jednoduše, chutně.

Nejprve si předehřejeme troubu na 150 stupňů. Na plech si položte pečící papír a pomažte ho trochou kokosového oleje.

Poté všechny ingredience spolu rozmixujeme do hladkeho těsta. Placičky tvarujeme lžičkou na pečící papír a  pečeme 15 - 20 minut.

Po dopečení nechte placičky nejdříve vychladnout.

Přisladit si je můžete datlovým sirupem nebo kokosovým cukrem.

 

Polévka z červené řepy s kokosovou pěnou

CO na to ...

  • cibule
  • 1 – 2 hlízy červené řepy
  • 1- 2 lžíce olivového oleje
  • 1 jablko
  •  kousek zázvoru
  •  stroužek česneku
  • 5 – 6 semínek koriandru
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 – 2 lžíce křenu (ze sklenice)
  • 1 špetka balzamikového octa nebo šťávy z půlky citronu
  • 150 ml kokosového mléka

 

JAK na to ...

Oloupejte a nakrájejte cibuli i červenou řepu. Nejprve na oleji zpěníme cibuli, poté červenou řepu.

Jablko nakrájejte na kostičky, zázvor a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte k červené řepě spolu se semínky koriandru. Suroviny zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme doměkka asi 10 minut.
Poté polévku rozmixujeme a dochutíme křenem, balzamikovým octem nebo citronovou šťávou.
Kokosové mléko zpěňte, část přidejte do polévky a krátce prohřejte.

Polévku nalijeme do předehřátých sklenic a podáváme se zbylou kokosovou pěnou. Poté ozdobte brokolicovými klíčky, pohankovými klíčky.

Květák kari

s cizrnou

CO na to ...

  • 1 květák
  • 150 g uvařené cizrny / anebo zavařovaného bio z DM/
  • 2 lusky česneku
  • nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu a mletého koriandru
  •  1 lžička garam masaly
  •  3 - 4 větší zralá rajčata
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1- 2 lžice olivového oleje
  • špetka chilli
  • mořská sůl
  • koriandrová nať na ozdobu

JAK na to ...

Květák očistíme, omyjeme a nakrájíme. Do hrnce dáme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný kousek zázvoru, koření – kurkumu, garam masalu, koriandr a minutu orestujeme.  Přilijeme cca 1 dcl vody – aby se koření nepřipálily. 

Dále přidáme propláchnutou (buď uvařenou, nebo zavařovanou) cizrnu, nakrájená zralá rajčata (nebo rajčatový protlak), přilijeme cca 200 ml vody, a 5 minut vaříme.

Nakonec přilijeme kokosové mléko, posolíme, a přidáme chilli. Podáváme s uvařenou rýží/basmati – dochucenou kardamonem a kmínem /ozdobené čerstvou koriandrovou natí/.

Proteinové kuličky s rajčatovou

a paprikovou omáčkou

CO na to ...

  • cibule
  • 400 g fazolí, předvařené nebo ze sklenice
  • 100 g slunečnicových semínek, naklíčených
  • 2 – 3 lžíce ovesných vloček
  • 1 – 2 lžíce chia semínek
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl
  • pepř
  • uzená paprika v prášku
  • sójová omáčka podle chuti
  • sezamový olej

omáčka:

  • cibule
  • sklenice rajčat
  • sůl
  • pepř
  • paprikový prášek
  • olivový olej
  • špičaté papriky

JAK na to ...

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno na kostičky.

Fazole sceďte a smíchejte se slunečnicovými semínky, ovesnými vločkami a chia semínky. Pak směs smíchejte s cibulí, citronovou šťávou, kořením a sójovou omáčkou /pokud chcete/ a vytvarujte kuličky.

Kuličky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete sezamovým olejem a pečte při horní/spodní teplotě 220 °C asi 20 minut. V polovině otočte a v případě potřeby potřete dalším olejem. Alternativně lze proteinové kuličky připravit i na pánvi.

Na omáčku oloupejte cibuli, nakrájejte na drobno a orestujte nasucho na pánvi. Poté přidejte rajčata a dochuťte kořením a olivovým olejem.

Špičaté papriky omyjte, rozpůlte, nakrájejte na půlkolečka a v omáčce poduste doměkka.

Jako příloha se hodí vařené brambory nebo rýže. Nakonec to celé posypte brokolicovými klíčky nebo semínkem černého kmínu a podávejte.
 

Brokolicovo

- pórková polévka

CO na to ...

  • brokolice
  • 10 cm kus pórku
  • cca 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • stroužek česneku
  • mletý černý pepř
  • čerstvá nebo sušená bazalka
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 100 ml rostlinné smetany (nejlepší je mandlová nebo kešu)
  • 2 čajové lžičky bílé miso pasty
  • muškátový oříšek
     

JAK na to ...

Brokolici rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na půlkolečka, česnek prolisujeme, nebo nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme sůl a pórek, který krátce orestujeme.

Přidáme brokolici, pepř, bazalku a zalijeme horkým vývarem nebo vodou.

Přivedeme k varu a vaříme na mírném stupni asi 7 minut, aby se brokolice úplně nerozvařila. Nakonec přidáme rostlinnou smetanu, dochutíme lahůdkovým droždím a ještě minutku povaříme.

Odstavíme, přidáme miso pastu a polévku rozmixujeme do hladkého krému. Dochutíme solí a pepřem, případně muškátovým oříškem.

Na talíři podáváme ozdobené mandlovými lupínky, které předtím nasucho osmahneme.

Vanilková ovesná kaše s jablky

a mandlemi

CO na to ...

  • 70 g ovesných vloček
  • 300 ml mandlového mléka
  • špetka mleté ​​vanilky
  • špetka mleté ​​skořice
  • 1 jablko /nakrájené na malé kousky/

JAK na to ...

Ovesné vločky, mléko a špetku vanilky dáme do menšího hrnce a za občasného míchání na mírném ohni přivedeme k varu, odstavíme a necháme 5 minut odpočívat.

Jablko nakrájíme na malé kousky, posypeme skořicí a před dovařením přidáme do hrnce.

Hotovou kaši můžeme osladit javorovým sirupem a ozdobit ovocem, mandlovým máslem, skořicí, mandlemi – které posekáme a osmahneme na suché pánvi.

Růžičková kapusta s peprěm

CO na to ...

  • růžičkovou kapustu
  • 2 lžičky shoyu /nebo jinou sojovou omáčku/
  • kvasnicový extrakt
  • špetka bílého pepře
  • špetka červeného pepře
  • bylinkova sůl
  • 1–2 lžíce olivového oleje
     

JAK na to ...

Růžičkovou kapustu očistíme a celou nebo rozkrájenou na půlky vaříme do měkka v malém množství vody či v páře.

Po slití vody kapustu smícháme se sojovou omáčkou, kvasnicovým extraktem, okořeníme pepřem a trochou bylinkové soli.

Dáme na pekáč a rovnoměrně rozložíme aby měla každá hlávka své místo na plechu dozlatova.

Pokvapkáme olejem. Pečeme 20 - 25 minut na 180 stupňů.

Špenátová polévka

s kokosovým mlékem a indickým kari

CO na to ...

  • šalotka 
  • česnek
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • mladé špenátové listy
  • lžička indického kari /směsí kurkumy, chilli, koriandru, pepře, římského kmínu/
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • konzervu kokosového mléka
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

JAK na to ...

Nejprve na oleji zpěníme nadrobno nařezanou šalotku a česnek. Přidáme špenátové listy, rychle je spaříme, osolíme, opepříme a přidáme i lžičku kari koření. Zalijeme zeleninovým vývarem a asi 5 minut vaříme.

Na závěr vlijeme do polévky kokosové mléko, dobře zamícháme, případně ještě dochutíme solí, pepřem a chvíli povaříme.

Kdo má rád hustší polévky může přidat brambory a rozmixovat.

Pomazánka

ze zlaté čočky

CO na to ...

  • 150 gramů čočky
  •  bobkový list
  •  cibule
  • 1 špičatá paprika
  • 50 g kešu ořechů
  • 50 g slunečnicových semínek
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžice rajčatového protlaku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • kari
  • paprikový prášek 

JAK na to ...

Čočku s bobkovým listem podusíme v trošce vody do uvaření.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špicaté papriky omyjeme, nakrájíme na kostičky a oboje orestujeme na pánvi bez oleje.

Přidejte kešu oříšky a slunečnicová semínka, dochuťte solí, pepřem a nechte vychladnout.
Smíchejte rajčatový protlak, olivový olej, kari, papriku,  sůl a  smíchejte s ostatními ingrediencemi a znovu okořeňte.

Přejeme Vám dobrou chuť!