RECEPTY na jarní půst
... ať Vám nedochází inspirace
Kanárské MOJO
Omáčky mojo pochází z Kanárských ostrovů. Mezi hlavní ingredience patří zelená či červená paprika, česnek, olej, ocet a sůl.
CO na to ...
- 1 paprika /červená nebo zelená/
- 1 – 2 sušená rajčata
- konopná semínka
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl
- černý mletý pepř
- 1 čajovou lžičku uzené papriky
- chilli /nemusí být/
- 1 lžička citronové šťávy nebo vinného octa
- 1 lžička koriandru nebo česneku
- 1/2 lžičky kmínu
- libovolné množství menších brambor
JAK na to ...
Papriku omyjeme a se sušenými rajčaty nakrájíme nahrubo.
Smícháme konopná semínka, olivový olej, koření, citronovou šťávu, nasekaný koriandr nebo česnek s předchozími ingrediencemi a promícháme.
Podáváme s bramborem, hummusem, rýží nebo jako pomazánku.
Skvělá polévka
z červené čočky
/recept pani Jarmily/
CO na to ...
- ½ šálku červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1 plechovku rajčatového pyré /nebo krájená rajčata/
- zeleninový vývar
- sůl
- pepř
- čerstvý /nebo sušený/ koriandr
JAK na to ...
1/2 šálku červené čočky uvaříme 15 minut v neosolené vodě.
Mezitím na pánvi zpěníme cibulku a přidáme 2 postrouhané mrkve. Restujeme 3 minuty, pak přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 plechovku rajčatového pyré nebo krájená rajčata, zeleninový vývar, uvařenou čočku, osolíme, opepříme, přidáme čerstvý nebo sušený koriandr a vaříme dalších cca 20 minut.
A je hotovo! Dobrou chuť!
Banánovo
– špenátové smoothie
Smoothie není drink, ale plnohodnotné jídlo. Může představovat výživnou snídani, svačinu,
nebo večeři.
CO na to ...
- zralé banány
- jablko nebo mango
- hrst špenátových listů nebo mangoldu
- lžička lněných semínek
- ½ ČL kokosového oleje
- 100 ml jablečné nebo pomerančové šťávy /dle chuti/
- 100 ml vody
JAK na to ...
Nejprve potřebujeme rozemlít lněné semínko.
Potom přidáme všechny ostatní ingredience, zalijeme vodou a rozmixujeme do hladka.
DALMATINSKÁ rýže
/recept Dr. Johanny Budwig z knihy Velká kuchářka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy od Lothar Hirneise /
CO na to ...
- 1 šálek rýže a 1 šálek vody
- 2 stroužky česneku a 2 lžíce oleoluxu /nebo kokosový tuk/
- ½ čajové lžičky bylinkové soli
- 1 čajová lžička sladké papriky
- ½ čajové lžičky pepře
JAK na to ...
Na pánvi rozpustíme oleolux /nebo kokosový tuk/, ihned přidáme česnek, sůl, pepř, papriku a nakonec celozrnnou rýži. Za stálého míchání dřevenou vařečkou rýži maximálně 1/2 minuty ohříváme. Pak zalijeme vroucí vodou.
Za několik minut je rýže již skoro měkká, takže pánev odstavíme a rýži necháme ještě dojít.
Salát TABBOULEH
CO na to ...
- 70 g petrželka (zbavená stonků)
- 60 g bulgur /nebo ječné kroupy/
- 4 ks cherry rajče
- 3 ks sušená rajče
- 1/4 salátová okurka
- 1 jarní cibulka
- 1 šalotka
- panenský olivový olej
- šťáva z 1/2 citronu (1/2 PL ocet z granátového jablka)
- 1/4 ČL skořice
- čerstvá máta
- mořská sůl
- čerstvý mletý pepř
JAK na to ...
Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, přidáme kapku oleje, trochu soli a vaříme 2 minuty. Potom přikryjeme poklicí, zabalíme do utěrky a necháme 15 - 20 minut dojít.
Cibulku, šalotku a nať nakrájíme najemno. Sušená i čerstvá rajčata spolu s oloupanou okurkou nasekáme na malé kousky. Vše promícháme spolu s hotovým bulgurem.
Přidáme olej, citrónovou šťávu, ocet z granátového jablka (můžeme i vynechat nebo nahradit balsamicem), koření, nasekanou mátu (maximálně 1 větvička) a podle chuti dosolíme.
Tabbouleh můžeme podávat ještě teplý, ale výborný je i po odležení v chladničce.
RAJČATOVÁ rýže
na indický způsob
CO na to ...
- 2 šálky celozrnné rýže a 4 šálky vody
- 1 šálek mletého kokosu
- 1 veľká cibule
- špetka tabasca
- špetka černého pepře
- špetka červeného pepře
- 500 g rajčat
- 1 lžíce curry
- 2 - 3 lžíce lněného oleje
- 1 lžice dýňového oleje
- mořská sůl
JAK na to ...
Rýži s vodou přivedeme za nízké teploty k mírnému varu.
Když je rýže ještě sypká, ale skoro dovařená, přidáme do ní mletý kokos, jemně nakrájenou cibulku, pepř, na drobno nakrájená rajčata a curry.
Necháme ještě 5 -10 minut dále vařit. Těsne před podáváním vmícháme oba druhy oleje.
Krémová žampionová polévka
CO na to ...
- 2 lžíce avokádového oleje
- 4 hrnky nakrájených žampionů
- 1 nadrobno nakrájená šalotka
- 4 stroužky česneku
- 6 hrnků zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 1 lžička tymiánu
- 1 plechovka kokosového mléka
- mořská sůl
JAK na to ...
Na avokádovém oleji orestujeme žampiony, šalotku a česnek /přibližně 10 minut - dokud houby nezměknou/.
Přidáme vývar, tymián, bobkový list a lžičku mořské soli. Přikryjeme poklicí a necháme povařit 20-30 minut.
Vytáhneme bobkový list a vmícháme kokosové mléko. Tyčovým mixérem polévku vyšleháme dohladka a máme hotovo.
Slunečnicové PESTO
Lahodné pesto se hodí výborně jako příloha.
CO na to ...
-
klíčky slunečnice
-
50 g slunečnicových semínek
-
1 sušené rajče
-
2 - 3 lžíce olivového oleje
-
mořská sůl
-
černý mletý pepř
-
paprika mletá
-
1 stroužek česneku podle chuti
-
1 lžička citronové šťávy
JAK na to ...
Připraveno bleskově, jednoduše, chutně.
Do mixéru vložíme slunečnicové klíčky, semínka, rajče, česnek, sůl, pepř, papriku a citrónovou šťávu.
Během mixování přiléváme olivový olej.
Mixér vypneme ve chvíli, kdy bude směs už dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousíčky (nebude z ní úplná kaše).
Hotové pesto skladujeme v lednici, nejdéle však jeden týden.
Veganské PARMIGIANA di Melanzane
Parmigiana nebo lilkový parmazán, je italské jídlo vyrobené ze smaženého, nakrájeného lilku vrstveného se sýrem a rajčatovou omáčkou a poté zapečené.
CO na to ...
-
2 – 3 lilky
-
mořská sůl
-
1 - 2 lžíce olivového oleje
Omáčka:
-
tymián
-
oregano
-
5 - 6 oliv
-
1 sklenice rajčat
-
1 - 2 lžíce olivového oleje
-
mořská sůl
-
pepř
-
1 lžička rajčatového protlaku
Veganský parmazán:
-
50 g kešu oříšků, mandlí nebo piniových oříšků
-
3 lžičky drožďových vloček
-
mořská sůl
JAK na to ...
Lilek nakrájíme na plátky silné cca 1 cm, osolíme a necháme asi 30 minut odležet.
Poté je dáme na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací mísy a pečeme v troubě při 120 °C asi 30 - 45 minut, dokud nejsou téměř měkké. Poté pokapneme olivovým olejem.
Na omáčku omyjeme bylinky, osušíme a nasekáme nadrobno. Olivy nakrájíme na kostičky a smícháme s bylinkami, rajčaty, olivovým olejem, solí, pepřem a rajčatovým protlakem. To celé rozetřeme na lilky a pečeme dalších 10 minut při 200 °C.
Na veganský parmazán krátce dáme všechny ingredience do mixéru a těsně před podáváním nalijeme na lilky.
BROKOLICOVÉ KARBANÁTKY
CO na to ...
- 1/2 ks brokolice
- 1 ks cibule
- 3-5 PL chia semínka
- 1dl voda
- sůl
- mletý pepř
- petrželka
JAK na to ...
Očištěnou brokolici rozebereme na růžičky a rozmixujeme (nemusí to být úplně dohladka).
Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, chia semínka, ochutíme pepřem, solí a přidáme asi 1dl vody.
Směs necháme odstát asi 15 minut, mezitím semínka nabobtná a masa bude kompaktní.
Poté pomocí dlaní formujeme karbanátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme při 180 - 200 °C cca 25 minut.
Mini brokolicové pizzy se středomořskou polevou
CO na to ...
Těsto:
- 1 brokolice (cca 500 g)
- 100 g kešu oříšků, mandlí nebo slunečnicových semínek
- 2 lžíce bramborové mouky
- 1 lžíce chia semínek
- mořská sůl
- pepř
- paprika mletá
- 1 - 2 vejce dle libosti
Omáčka:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml rajčatové passata
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
- tymián
JAK na to ...
Jako základ rozděláme brokolici na růžičky a spolu se semínky je nahrubo nasekáme (např. v mixéru). Poté smícháme s bramborovou moukou, chia semínky a kořením a necháme nabobtnat. Těsto musí být tuhé a tvárné, v opačném případě přidejte trochu chia semínek nebo 1 – 2 vajec na spojení.
Poté z těsta tvoříme malé placky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme při 180 °C cca 200 minut.
Mezitím si oloupeme cibuli na omáčku, nakrájíme nadrobno a na pánvi nasucho orestujeme. Česnek také oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme s cibulí.
Přidáme rajčatový protlak s rajčatovou passatu a necháme provařit. Dochutíme olivovým olejem a kořením.
Omáčku rozetřete na upečené základy pizzy a pečte dalších 10 minut. Poté obložte plátky rajčat, (veganskou) zakysanou smetanou, pestem, mozzarellou nebo jinými ingrediencemi dle vlastního výběru a dejte do trouby na dalších 5 minut.
Kurkuma LATTE
,,Zlaté mléko" s nádherně kořeněnou kurkumou a příjemnou ostrostí je vhodnou alternativou místo kávy.
CO na to ...
- 250 ml neslazeného rostlinného mléka, pokud možno rostlinného (mandlové, kokosové, rýžové mléko)
- 1 čajová lžička kurkumy nebo sklenice organické šťávy z kurkumy
- koření (např. vanilka, skořice, kardamom…)
- špetka mletého pepře
- 1 malý kousek čerstvého strouhaného zázvoru, nebo 1/2 čajové lžičky zázvorového prášku
-
1 čajová lžička medu nebo agávoveho sirupu
JAK na to ...
Napěňte rostlinné mléko.
Opatrně promícháme s kurkumovou šťávou, kořením a pepřem.
Pokud máte rádi, přidejte zázvorovou šťávu s citronem a oslaďte medem nebo agávovým sirupem.
Dýňové SOTÉ s kari
CO na to ...
- 250 g dýně Hokkaido
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- čerstvý zázvor
- 2 rajčata
- 1 červená paprika
- 1 lžíce červené kari pasty /nebo kari koření/
- 250 ml kokosového mléka
- sůl
- pepř
- 1 - 2 chilli papriky /nemusí být/
- ½ šťávy z limetky /na dochucení/
čerstvý /nebo sušený/ koriandr
JAK na to ...
Dýni omyjeme, oloupeme, překrojíme na polovinu, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky.
V hrnci na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájený česnek. Poté přidáme nastrouhaný kousek zázvoru, dýni a červenou kari pastu. Osolíme, okořeníme a dobře zamícháme.
Restujeme 2 - 3 minuty, pak přilijeme cca 1 dcl vody a přidáme nakrájenou papriku a rajčata.
Dýni přikryjeme a necháme dusit 10 - 15 minut, přičemž ji občas promícháme. Nakonec přilijeme kosové mléko a dochutime chilli paprikou a šťavou z limetky.
Podáváme s uvařenou rýží a pokud máte čerstvou koriandrovou nať, můžete jí soté posypat.
Jarní polévka
z medvědího česneku
CO na to ...
- 250 g čerstvého medvědího česneku
- 1 brokolice
- 3 brambory
- 1 - 2 šalotky
- 1 bio zeleninový bujon
- 100 ml sójové smetany
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- mořská sůl
- na ozdobu: oblíbená semínka nebo klíčky
JAK na to ...
Do hrnce nalijeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, brokolici a minutku je osmahneme.
Přilijeme vodu, přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, zeleninový bujon a sůl. Vaříme asi 12-15 minut.
Na konec přilijeme smetanu, přidáme nakrájený medvědí česnek, minutu povaříme a polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
Polévku podávejte posypanou semínky, klíčky a trochou medvědího česneku.
PESTO z medvědího česneku
CO na to ...
- cca 150 g medvědího česneku
- 70 g piniových ořechů / nebo bio kešu ořechů/
- cca 30 ml olivového oleje
- šťáva z ½ bio citronu
- špetka mořské soli
JAK na to ...
Umytý medvědí česnek a piniové ořechy spolu rozmixujeme na jemno.
Přilijeme olivový olej, šťávu z citrónu, přidáme špetku soli a promícháme.
Skladujeme nejlépe ve skleněné dóze několik dní v chladničce. Pesto se výborně hodí k celozrnnému pečivu, těstovinám nebo k uvařeným bramborám.
Chili sin Carne
Chili sin Carne znamená "Chili bez masa" - ohnivý, bohatý guláš neobsahuje žádné živočišné produkty.
CO na to ...
- slunečnicová semínka
- 2 - 3 mrkve
- 3 brambory
- 1 papriku nebo chilli papričku (dle chuti a vaší snášenlivosti)
- 50 gramů pórku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 sklenice rajčat
- mořská sůl
- pepř
- 1 sklenice fazolí
- kokosový olej
- trochu citronové šťávy
JAK na to ...
Slunečnicová semínka orestujeme na pánvi bez oleje, pak vyjmeme z pánve a dáme stranou.
Mrkev a brambory oloupeme, papriky omyjeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Pórek omyjeme a nakrájíme na jemné kroužky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Na troše kokosového oleje osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přidáme česnek, kolečka pórku, nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
Vsypeme rajčata, ochutíme vším kořením a dusíme doměkka, dokud nejsou brambory měkké, ale mrkev stále lehce al dente.
Poté přidáme fazolky a na kostičky nakrájenou papriku nebo chilli papričku a opět dusíme doměkka, aby papriky měly stále kousatelnost.
Těsně před podáváním přidejte opražená slunečnicová semínka a znovu dochuťte citronovou šťávou a kořením.Pokud máte rádi krémové, můžete přidat lžici mandlového másla.
Podávejte bohatě se semínky černého kmínu anebo s klíčky ředkvičky.
Banánové placičky
CO na to ...
- 2 banány
- 2 hrnky strouhaného kokosu
- 2 lžičky kokosového oleje
- 2 lžičky vody
- špetka vanilky
- špetka skořice
- špetka soli
JAK na to ...
Připraveno bleskově, jednoduše, chutně.
Nejprve si předehřejeme troubu na 150 stupňů. Na plech si položte pečící papír a pomažte ho trochou kokosového oleje.
Poté všechny ingredience spolu rozmixujeme do hladkeho těsta. Placičky tvarujeme lžičkou na pečící papír a pečeme 15 - 20 minut.
Po dopečení nechte placičky nejdříve vychladnout.
Přisladit si je můžete datlovým sirupem nebo kokosovým cukrem.
Polévka z červené řepy s kokosovou pěnou
CO na to ...
- cibule
- 1 – 2 hlízy červené řepy
- 1- 2 lžíce olivového oleje
- 1 jablko
- kousek zázvoru
- stroužek česneku
- 5 – 6 semínek koriandru
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 – 2 lžíce křenu (ze sklenice)
- 1 špetka balzamikového octa nebo šťávy z půlky citronu
- 150 ml kokosového mléka
JAK na to ...
Oloupejte a nakrájejte cibuli i červenou řepu. Nejprve na oleji zpěníme cibuli, poté červenou řepu.
Jablko nakrájejte na kostičky, zázvor a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte k červené řepě spolu se semínky koriandru. Suroviny zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme doměkka asi 10 minut.
Poté polévku rozmixujeme a dochutíme křenem, balzamikovým octem nebo citronovou šťávou.
Kokosové mléko zpěňte, část přidejte do polévky a krátce prohřejte.
Polévku nalijeme do předehřátých sklenic a podáváme se zbylou kokosovou pěnou. Poté ozdobte brokolicovými klíčky, pohankovými klíčky.
Květák kari
s cizrnou
CO na to ...
- 1 květák
- 150 g uvařené cizrny / anebo zavařovaného bio z DM/
- 2 lusky česneku
- nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kmínu a mletého koriandru
- 1 lžička garam masaly
- 3 - 4 větší zralá rajčata
- 250 ml kokosového mléka
- 1- 2 lžice olivového oleje
- špetka chilli
- mořská sůl
- koriandrová nať na ozdobu
JAK na to ...
Květák očistíme, omyjeme a nakrájíme. Do hrnce dáme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný kousek zázvoru, koření – kurkumu, garam masalu, koriandr a minutu orestujeme. Přilijeme cca 1 dcl vody – aby se koření nepřipálily.
Dále přidáme propláchnutou (buď uvařenou, nebo zavařovanou) cizrnu, nakrájená zralá rajčata (nebo rajčatový protlak), přilijeme cca 200 ml vody, a 5 minut vaříme.
Nakonec přilijeme kokosové mléko, posolíme, a přidáme chilli. Podáváme s uvařenou rýží/basmati – dochucenou kardamonem a kmínem /ozdobené čerstvou koriandrovou natí/.
Proteinové kuličky s rajčatovou
a paprikovou omáčkou
CO na to ...
- cibule
- 400 g fazolí, předvařené nebo ze sklenice
- 100 g slunečnicových semínek, naklíčených
- 2 – 3 lžíce ovesných vloček
- 1 – 2 lžíce chia semínek
- šťáva z poloviny citronu
- sůl
- pepř
- uzená paprika v prášku
- sójová omáčka podle chuti
- sezamový olej
omáčka:
- cibule
- sklenice rajčat
- sůl
- pepř
- paprikový prášek
- olivový olej
- špičaté papriky
JAK na to ...
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno na kostičky.
Fazole sceďte a smíchejte se slunečnicovými semínky, ovesnými vločkami a chia semínky. Pak směs smíchejte s cibulí, citronovou šťávou, kořením a sójovou omáčkou /pokud chcete/ a vytvarujte kuličky.
Kuličky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete sezamovým olejem a pečte při horní/spodní teplotě 220 °C asi 20 minut. V polovině otočte a v případě potřeby potřete dalším olejem. Alternativně lze proteinové kuličky připravit i na pánvi.
Na omáčku oloupejte cibuli, nakrájejte na drobno a orestujte nasucho na pánvi. Poté přidejte rajčata a dochuťte kořením a olivovým olejem.
Špičaté papriky omyjte, rozpůlte, nakrájejte na půlkolečka a v omáčce poduste doměkka.
Jako příloha se hodí vařené brambory nebo rýže. Nakonec to celé posypte brokolicovými klíčky nebo semínkem černého kmínu a podávejte.
Brokolicovo
- pórková polévka
CO na to ...
- brokolice
- 10 cm kus pórku
- cca 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 1–2 lžíce olivového oleje
- sůl
- stroužek česneku
- mletý černý pepř
- čerstvá nebo sušená bazalka
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 100 ml rostlinné smetany (nejlepší je mandlová nebo kešu)
- 2 čajové lžičky bílé miso pasty
- muškátový oříšek
JAK na to ...
Brokolici rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na půlkolečka, česnek prolisujeme, nebo nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme sůl a pórek, který krátce orestujeme.
Přidáme brokolici, pepř, bazalku a zalijeme horkým vývarem nebo vodou.
Přivedeme k varu a vaříme na mírném stupni asi 7 minut, aby se brokolice úplně nerozvařila. Nakonec přidáme rostlinnou smetanu, dochutíme lahůdkovým droždím a ještě minutku povaříme.
Odstavíme, přidáme miso pastu a polévku rozmixujeme do hladkého krému. Dochutíme solí a pepřem, případně muškátovým oříškem.
Na talíři podáváme ozdobené mandlovými lupínky, které předtím nasucho osmahneme.
Vanilková ovesná kaše s jablky
a mandlemi
CO na to ...
- 70 g ovesných vloček
- 300 ml mandlového mléka
- špetka mleté vanilky
- špetka mleté skořice
- 1 jablko /nakrájené na malé kousky/
JAK na to ...
Ovesné vločky, mléko a špetku vanilky dáme do menšího hrnce a za občasného míchání na mírném ohni přivedeme k varu, odstavíme a necháme 5 minut odpočívat.
Jablko nakrájíme na malé kousky, posypeme skořicí a před dovařením přidáme do hrnce.
Hotovou kaši můžeme osladit javorovým sirupem a ozdobit ovocem, mandlovým máslem, skořicí, mandlemi – které posekáme a osmahneme na suché pánvi.
Růžičková kapusta s peprěm
CO na to ...
- růžičkovou kapustu
- 2 lžičky shoyu /nebo jinou sojovou omáčku/
- kvasnicový extrakt
- špetka bílého pepře
- špetka červeného pepře
- bylinkova sůl
- 1–2 lžíce olivového oleje
JAK na to ...
Růžičkovou kapustu očistíme a celou nebo rozkrájenou na půlky vaříme do měkka v malém množství vody či v páře.
Po slití vody kapustu smícháme se sojovou omáčkou, kvasnicovým extraktem, okořeníme pepřem a trochou bylinkové soli.
Dáme na pekáč a rovnoměrně rozložíme aby měla každá hlávka své místo na plechu dozlatova.
Pokvapkáme olejem. Pečeme 20 - 25 minut na 180 stupňů.
Špenátová polévka
s kokosovým mlékem a indickým kari
CO na to ...
- šalotka
- česnek
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- mladé špenátové listy
- lžička indického kari /směsí kurkumy, chilli, koriandru, pepře, římského kmínu/
- 500 ml zeleninového vývaru
- konzervu kokosového mléka
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
JAK na to ...
Nejprve na oleji zpěníme nadrobno nařezanou šalotku a česnek. Přidáme špenátové listy, rychle je spaříme, osolíme, opepříme a přidáme i lžičku kari koření. Zalijeme zeleninovým vývarem a asi 5 minut vaříme.
Na závěr vlijeme do polévky kokosové mléko, dobře zamícháme, případně ještě dochutíme solí, pepřem a chvíli povaříme.
Kdo má rád hustší polévky může přidat brambory a rozmixovat.
Pomazánka
ze zlaté čočky
CO na to ...
- 150 gramů čočky
- bobkový list
- cibule
- 1 špičatá paprika
- 50 g kešu ořechů
- 50 g slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
- 1 lžice rajčatového protlaku
- 1 lžíce olivového oleje
- kari
- paprikový prášek
JAK na to ...
Čočku s bobkovým listem podusíme v trošce vody do uvaření.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špicaté papriky omyjeme, nakrájíme na kostičky a oboje orestujeme na pánvi bez oleje.
Přidejte kešu oříšky a slunečnicová semínka, dochuťte solí, pepřem a nechte vychladnout.
Smíchejte rajčatový protlak, olivový olej, kari, papriku, sůl a smíchejte s ostatními ingrediencemi a znovu okořeňte.
Přejeme Vám dobrou chuť!